In 1990 had Gaston Dobbelaere het plan opgevat om een dauwtocht in te richten in zijn dorp. Ernest Thijsebaert, Dirk Bogaert en Roger De Pauw werden onder de arm genomen om het evenement in goede banen te leiden en Gaston bij te staan.

Er werd besloten om een gewone wandeltocht te organiseren met start in de kantine van de bestaande voetbalclub Roal Benti. Als datum kozen ze 1 mei. Ernest ging zijn vrienden wandelaars aanspreken om deel te nemen aan de wandeling. Tot hun grote verbazing kregen ze 150 deelnemers aan de inschrijvingstafel. Goed begonnen is half gewonnen, dachten ze. Een paar weken later kregen ze reeds een schrijven in de bus van de Vlaamse Wandel en Jogging Liga (VWJL) met het voorstel om lid te worden van het verbond. In 1991 trad de wandelclub Roal Benti toe en werd Roger De Pauw onze eerste voorzitter.

Onder de leiding van Roger De Pauw heeft wandelclub Roal Benti een goede naam opgebouwd. De blauw-witte outfit werd steeds meer opgemerkt en gewaardeerd in de vlaamse wandelregio.

Eind 2005 kondigde Roger De Pauw echter zijn ontslag aan als voorzitter. Remi Bogaert zal hem vanaf 2006 opvolgen. Met onverminderde ijver heeft Remi gedurende 8 jaar het werk van zijn voorganger verdergezet en bouwde de club uit tot wat het nu geworden is.

Nog steeds stijgt het gemiddeld aantal leden. Zo hebben we in 2012 ons 300ste lid kunnen vieren.

Op 1 oktober 2013 heeft Remi zijn ontslag aangeboden en is onze ondervoorzitter Gerard Lammertijn voorzitter geworden. Was dit eerst voorlopig, vandaag, begin 2017 is Gerard nog steeds voorzitter en die doet dit uitstekend.

De werking van de club is gerelateerd aan de eisen van de wandelaar en de moderne opvattingen van de wandelfederatie.

Roal Benti was en is vandaag de dag nog altijd een echte vriendenclub met ruim 420 leden. Onze club wordt als wandelvereniging gerespesteerd en (h)erkend in gans vlaanderen.

Sint-Jan in Eremo (Bentille) Januari 2017